Kiedy gluten jest groźny? Alergia i nietolerancja.

with 12 komentarzy

Nietolerancja i alergia na gluten to bardzo nie przyjemne schorzenia. Zacznijmy więc od tego czym są te choroby.

Celiakia (choroba trzewna) genetyczna choroba autoimmunologiczna w której występuj trwała nadwrażliwość na gluten, objawiająca się zanikiem kosmków jelitowych oraz innymi zmianami w błonie śluzowej jelita. Po pierwsze powoduje to bóle brzuch i podbrzusza, dyskomfort oraz naprzemienne biegunki i zaparcia. Po drugie znaczne ograniczenie wchłaniania składników odżywczych, awitaminozy i niedożywienie.
Wskazaniem do odstawienia glutenu jest też alergia na pszenicę oraz nietolerancja glutenu. Są to schorzenia. która często są mylone z chorobą trzewną ze względu na trudność w jej rozpoznaniu.
Czym w ogóle różni się nietolerancja od alergii? Różni się tym który układ reaguje i na co.
W przypadku nietolerancji nie reaguje układ immunologiczny, tylko układ w którym nadwrażliwość się znajduje – układ pokarmowy, skóra. Substancja na którą reaguje może być wszystko – białko jak gluten, czy węglowodan jak laktoza. Objawy to wysypki (skóra) lub biegunki czy wymioty (układ pokarmowy). Często jest to jedynie uciążliwy dyskomfort, nie zagrożenie życia.
W przypadku alergii (uczulenie, nadwrażliwość) mówimy o układzie immunologicznym i o białku. Tutaj reakcja jest dużo groźniejsza. Objawy to np.: objawy skórne, osłabienie, kołatanie serca, zamykanie dróg oddechowych na skutek opuchlizny, nudności, wymioty oraz gwałtowne obniżenie ciśnienia tętniczego. Może to nawet prowadzić do śmierci poprzez wstrząs anafilaktyczny.
Wszystkie te jednostki chorobowe są poważne i jedną z form leczenia jest dieta bezglutenowa. Wykluczenie glutenu stosowane jest także w innych jednostkach chorobowych, np. chorobie Haschimoto, czy choroba Duhringa.
Dieta bezglutenowa jest ciężką i drogą dietą ze względu na to do ilu produktów dodawany jest gluten. Produkty bezglutenowe często są też mocno przetworzone, ponieważ naturalnie występujący gluten trzeba zastępować innymi, nie do końca zdrowymi dodatkami spulchniającymi jak np. guma guar. Wielu pacjentów uważa że np. „pszenne” pieczywo bezglutenowe jest zwyczajnie nie smaczne. Często w grę wchodzi samodzielne pieczenie chleba, czy samodzielny wyrób makaronów. Nie jest to trudne czy niewykonalne czy nie zdrowe, ale bardzo czasochłonne i w tych wypadkach konieczne.
Osoby zdrowe nie powinny szukać potrzeby odstawiania glutenu. Nie ma żadnych poważnych badań naukowych potwierdzających korelację ostawienia glutenu z np. odchudzaniem. Wręcz przeciwnie naukowcy zauważają, że rezygnacja z glutenu w przypadku osób zdrowych wiąże się często z wyższym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli, a więc tych składników, których nadmiar w diecie jest czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia, miażdżycy, otyłości i innych chorób przewlekłych. Wyższe spożycie tych niepożądanych składników wynika ze stosowania wysoko przetworzonych produktów bezglutenowych.
Jaki jest Twój stosunek do glutenu?

12 Responses

  1. Guess What/ Klaudia
    | Odpowiedz

    No właśnie, a wiele ludzi to myli ze sobą. Dzięki za wpis.

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Dziekuje 🙂

  2. Karolina
    | Odpowiedz

    Zgadzam się, wiele osób rezygnuje z glutenu bo taka moda 😉 Jeśli są wskazania medyczne to jak najbardziej wskazane.

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Super 🙂

  3. Shauni
    | Odpowiedz

    Bardzo dobrze, że została wyjaśniona różnica dwóch zupełnie innych pojęć. Nie wszyscy wiedzą i wrzucają wszystko do jednego wora. Ja na szczęście nie mam problemów z glutenem. 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Ja na szczescie tez. Dzieki 🙂

  4. Joanna
    | Odpowiedz

    Bardzo dobrze wytłumaczona różnica między alergią a nietolerancją- człowiek cały czas uczy się czegoś nowego. Też uważam, że nie ma sensu ograniczać glutenu jeśli nie ma ku temu odpowiednich przesłanek. Jem normalnie- wszak występuje on jak trafnie już jest napisane- praktycznie wszędzie 😉

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Ciesze sie ze sie rozumiemy 😉

  5. Zielona Karuzela
    | Odpowiedz

    Mnie ta cała moda na unikanie glutenu bardzo cieszy bo dzięki temu mam nareszcie nawet w zwykłym spożywczaku produkty bez glutenu dużo łatwiej dostępne 🙂 a przez lata miałam z tym problem 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      To jest na pewne ogromny plus!!! 🙂

  6. Patrycja
    | Odpowiedz

    Nie wiedziałam, że alergia a nietolerancja na gluten, to coś zupełnie innego. Choruje na Hashimoto więc staram się unikać gluten.

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Dobrze. Dużo badań pokazuje że przy chorobie Hashimoto może to być wskazane 🙂

Leave a Reply