Co to jest gluten?

with 5 komentarzy
Wiem że wszędzie pełno jest informacji co to jest gluten. Wydaje mi się jednak nadal że jest wiele niedomówień w tym temacie. Nadal wiele osób uważa gluten za jakieś nieopisane zło. Dziś postaram wam się po raz kolejny naświetlić prawdę o glutenie.
Gluten to białko. Naturalnie występuje w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta. Jest to mieszanka aminokwasów, głównie gliadyna i glutenina, magazynowane w zarodku ziaren. W innych zbożach ma inną nazwę: sekalin w życie, hordein w jęczmieniu oraz awenin w owsie. Jest to białko oporne na działanie enzymów proteolitycznych przewodu pokarmowego człowieka.
Gluten ze względu na swoje właściwości często jest wykorzystywany w przemyśle cukierniczym oraz w piekarstwie.
  • Poprawia jakość pieczywa, sprawia, że ciasta stają się lekkie i puszyste.
  • Zachowuje się jak materiał lepkosprężysty.
  • Można go zakwalifikować do lekkich żeli.
  • Podczas wyrabiania ciast nadaje mu ciągliwą konsystencję.
Do niedawna gluten zawarty był wyłącznie w żywności produkowanej na bazie zbóż, w których występuje naturalnie, a więc w chlebach, bułkach, pieczywo chrupkim i cukierniczym, kaszach (przeczytaj też bezglutenowa kasza), makaronach czy kawie zbożowej. Obecnie ze względu na jego właściwości fizyczne gluten dodawany jest do wielu innych produktów, często takich, w których nie spodziewamy się jego obecności:
  • Może znajdować się w wędlinach – kiełbasie, kaszance, pasztetach, pulpetach i konserwach mięsnych
  • Może znajdować się w rybach i sałatkach rybnych w puszkach
  • Bywa składnikiem dań gotowych, jak zupy lub gołąbki, wyrobów garmażeryjnych, koncentratów zup i sosów.
  • Zawierają go również niektóre chipsy ziemniaczane
  • Dodawany jest czasem do jogurtów, lodów czy napojów
  • Pod postacią słodu jęczmiennego dodawany jest do płatków kukurydzianych i słodyczy.
  • Co raz częściej widnieje też w składzie niektórych leków czy suplementów diety.
Z tego co tu widać gluten to nie jest żadne zło wcielone. Wręcz ułatwia nam życie, bo poprawia konsystencję pieczywa i ciast. Jedyna jego „wada” jest to że jako białko, może być powodem alergii u osób z predyspozycjami ku temu. Innym problemem jest celiakia – choroba w której organizm bardzo agresywnie reaguje na to białko. Jednak zdrowa osoba nie ma się co obawiać tej substancji. Nie dajmy się zwariować!

 

Za tydzień przygotuje dla was tekst na temat nietolerancji na gluten, alergii i celiakii. Opiszę tez dla was kilka łatwych i tanich sposobów jak ograniczyć gluten w diecie. Zapraszam do subskrypcji.

5 Responses

  1. […] i alergia na gluten to bardzo nie przyjemne schorzenia. Zacznijmy więc od tego czym są te […]

  2. Ela Noga Sonrisa
    | Odpowiedz

    Hmmm… a co z tą cała historią na temat glutenu – że zły, ze niedobry, że jak się go wyeliminuje to jest się zdrowym, szczupłym i w ogóle cud miód? Bo o ile dobrze Cie zrozumiałam to gluten nie jest złem wcielonym. No chyba, żę ma się celiakię, alergię, nietolerancję, tak? To w końcu eliminować, ograniczać, czy się kompletnie nie przejmować?

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Kompletnie sie nie przejmowac! 🙂

  3. BEATA REDZIMSKA
    | Odpowiedz

    Niestety, dla osob, ktore cierpią na nietolerancję na gluten, ten gluten dodany np do wędlin stanowi spory problem i sprawia, że muszą bardzo mocno (i dość kosztownie) nagimnastykować się, żeby przypadkowo nie wprowadzić glutenu do swojej codziennej diety. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      To prawda. O tym właśnie napisałam drugi tekst, który pojawi się w czwartek. Jak ktoś jest zdrowy niech nie wymyśla, bo jak pojawia się jednostka chorobowa to to na prawdę jest problem i wyrzeczenie!

Leave a Reply