Co za burak?!

with Brak komentarzy

Burak (Beta L.) rodzaj roślin z rodziny szarłatowatych obejmujący 12 gatunków występujący na terenie południowej Europy, północnej Afryki oraz południowo-zachodniej Azji. Największe znaczenie dla człowieka ma zaledwie jeden gatunek – Burak zwyczajny, wysiewany w od kwietnia do lipca. Dzielimy go na 4 odmiany. 3 korzeniowe: buraka cukrowego, buraka ćwikłowego i buraka pastewnego (nie mającego zastosowania w gastronomi, używanego jak pasza dla zwierząt) oraz jedną odmianę liściową – boćwinę.

burak_cwiklowy2

Wartości odżywcze i wpływ buraków na organizm człowieka
Burakom przypisuje się wiele pozytywnych cech. Są doskonałym źródłem witamin C oraz witamin z grupy B, jak również wielu składników mineralnych takich jak Magnezu, Potasu, Wapnia, Fluoru, Żelaza, a nawet Rubidu i Cezu.   Syrop z buraka jest od dawna znany w medycynie ludowej jako środek wspomagający leczenie przeziębień i innych infekcji dróg oddechowych, ponieważ zawarta w nim betaina działa zarówno przeciwbakteryjnie, jak i przeciwwirusowo. Buraki pomagają też w regulacji wysokiego ciśnienia, wspomagać pracę serca i wątroby, czy regulację trawienia. Jak potwierdzają przeprowadzone badania, ze względu na zawarte w nich antyoksydanty działają też wspomagająco w leczeniu chorób nowotworowych m.in. nowotworów piersi, czy prostaty. Burak, zawierający spore ilości takich pierwiastków jak Magnez, Wapń, czy Potas ma również właściwości alkalizujące, a więc jego dodatek do potraw zakwaszających organizm, neutralizuje ich działanie. Surowe buraki zawierają też znaczne ilości kwasu foliowego.
Burak ćwikłowy jest niskokaloryczny (około 42 kcal w 100 gramach), jednak w postaci gotowanej ma wysoki Indeks Glikemicznym (65) przez co osoby chore na cukrzyce powinny spożywać go raczej w postaci surowej (mającej o połowę niższe IG).

Boćwina, a botwina
Terminy te, bardzo podobne i często mylone nie są jednak synonimami.
Boćwina oznacza buraka liściowego. Jest nawet bogatszym od buraka źródłem witamin i minerałów, zawiera też znaczne ilości witaminy A (aż 670 mikrogramów w 100 gramach). Jadalne są jedynie jej liście. Można ją jeść na surowo, lub przyrządzać w podobnie jak szpinak.
Botwina natomiast oznacza liście i korzeń młodego buraka ćwikłowego.

Zastosowanie buraków w gastronomii:
Buraki ćwikłowe stosuje się w kuchni w wielu postaciach. Surowe buraki mogą być wykorzystywane do sporządzania zdrowych soków oraz jako składnik sałatek. Buraki można też gotować w wodzie lub na parze oraz piec. W takiej formie nadają się świetnie jako dodatek do drugiego dania. Są one również składnikiem takich tradycyjnych dań kuchni polskiej jak barszcz, czy ćwikła z chrzanem. Buraki nadają się też do kiszenia. Sok z buraków zawiera silne barwniki, co umożliwia jego użycie do barwienia makaronu, czy wszelkiego rodzaju kluseczek, np. gniocchi dodając sok do ciasta w trakcie jego zarabiania.

Leave a Reply