Wywar dashi i prawie zupa miso.

with 11 komentarzy

Wywar dashi to rybny bulion do zupy miso i innych dań kuchni japońskiej.

Zupa miso to często w paście składająca się z soi, ryżu i wodorostów. Jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej.

informacje z opakowania

Dziś dla was przepis na jak zwykle szybkie i proste danie. Zupa na wywarze dashi z dodatkiem pasty miso z owocami morza. Podobna do naszej poprzedniej zupy <klik>

Składniki:
  • saszetka wywaru dashi
  • pasta miso (opcjonalnie)
  • krewetki
  • mieszanka owoców morza
  • por
  • marchew
  • makaron chiński
  • przyprawy: pietruszka, kolendra, lubczyk, pieprz, sos sojowy, chilli

Przygotowanie:
Por podsmażamy na patelni. Dodajemy owoce morza i lekko obsmażamy. W między czasie gotujemy 1,5l wody z przyprawami i saszetka wywaru dashi. Do wywaru wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pora i owoce morza. Całość gotujemy ok 30 min. Pod koniec gotowanie przyrządzamy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe. Pyszna lekka zupa. Smacznego!

A Ty masz w swojej spiżarni wywar dashi?

11 Responses

  1. Karolina
    | Odpowiedz

    Nie przepadam za rybnymi wywarami 😉 Ale chętnie bym spróbowała 😉

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Sam wywar nie smierdzi bardzo a mnie jedynie to przeszkadza zawsze 🙂

  2. gata - wegedroga.pl
    | Odpowiedz

    Natto, miso – najlepsza wersja soi

  3. Kasia
    | Odpowiedz

    Uwielbiam japońską kuchnię, ale ta zupa jakoś mi nie podchodzi. Wolę ramen, albo bulionik z udonem. Ale wygląda smakowicie 😉

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Super. Cos nowego dle mnie. Moze sprobuje. Dziekuje 🙂

  4. Nigdy nie gotowałam tak egzotycznej zupy, ale Twoja propozycja wygląda tak smakowicie, że chyba spróbuję 😉

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Ciesze sie ogromnie. Polecam 🙂

  5. Kamil
    | Odpowiedz

    Wcale się nie dziwię, że japończycy tak długo żyją. Ciężko u nas o taką dietę 🙁

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      To prawda!!! 🙂

  6. BEATA REDZIMSKA
    | Odpowiedz

    Taka przepyszna odrobina egzotyki. Nie myslalam, ze w naszych warunkach da sie odtworzyc takie smaki… Na ktore zawsze leci mi slinka. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Ciesze sie ze pokazalam cos nowego i ze sie podaba 🙂

Leave a Reply