Gluten

with 1 komentarz
Gluten – mieszanina białek roślinnych, gluteiny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Jest kilka rzeczy związane z tematem glutenu, które chcę przekazać.

  1. Nie jest to w żaden sposób substancja toksyczna dla osób zdrowych. Nie przyspiesza trawienia, nie ułatwia odchudzania. Dieta bezglutenowa jest przeznaczona dla osób chorych na celiakię, uczulonych lub nadwrażliwych na ten składnik. jak każda dieta eliminacyjna może prowadzić do uszczerbku na zdrowiu. (przeczytaj: Newsweek)
  2. Płatki corn flekes, które teraz tak szczycą się byciem bezglutenowymi…nigdy nie zawierało (nie powinny) go zawierać, ponieważ kukurydza NIE ZAWIERA glutenu.corn flakes
  3. Jeśli nie jesteś pewny czy powinieneś stosować tę restrykcyjną dietę, zapytaj lekarza. Jednak jeżeli nie ma u Ciebie żadnych objawów i nie masz zdiagnozowanej genetycznej choroby jest duże prawdopodobieństwo że możesz jeść chleb!!! Osoby chore chętnie się z Tobą zamienią, więc nie wymyślaj.

One Response

  1. […] jest zbożem bezglutenowym, a więc kasza jaglana jest idealna alternatywą dla ludzi chorujących na celiakie! W sklepach […]

Leave a Reply