„Gulasz” z ciecierzycy

with 7 komentarzy

Strączki to moja nowa miłość. Odkryłam je jak widać bardzo późno ale jak to mówią lepiej późno niż wcale. Moim faworytem wśród strączków jak na razie jest ciecierzyca. Planuje stopniowo poznawać się lepiej z pozostałymi członkami tej rodziny, także nie jest to jeszcze ostateczny werdykt.

Składniki (dwie osoby)

  • Ciecierzyca – sucha pół szklanki

  • Cebula – 1szt

  • Marchew – 2-3szt

  • Cukinia – 1szt

  • Kalafior – 1szt

  • Pomidory z puszki – 1szt

Przygotowanie

Ciecierzycę płuczę, a potem moczę przez noc z sola i sodą oczyszczoną. Tak przygotowaną zalewam nową wodą i gotuje do miękkości – dzięki moczeniu sodzie trwa to na prawdę krótko. Na „gulasz” przygotowuję sobie cebulę, marchewkę, cukinię i kalafior, ale można wykorzystać dowolne lubiane przez Ciebie warzywa. Podsmażam cebulę na złoto. Przekładam ją do garnka gdzie dodaje wody i pozostałych warzyw. To wszystko duszę aż do zmięknięcia. Do tego garnka dodaje ciecierzycę i pomidory z puszki. Doprowadzam sos do wrzenia i gotowe.

Mi ta potrawka najlepiej smakuje z kaszą pęczak ale możesz użyć dowolnej kaszy lub ryżu.

7 Responses

  1. […] ok 1 szklanka ciecierzyca […]

  2. blogierka
    | Odpowiedz

    Piąteczka- ja też mam fazę strączków 😀
    Aczkolwiek do ciecierzycy nie umiem się przekonać-zbyt mączna dla mnie.

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      U mnie nawet kot lubi ciecierzyce xD

  3. Sara
    | Odpowiedz

    A dodajesz jakieś przyprawy? Ja ostatnio polubiłam komosę ryżową, na pewno będzie świetnie smakować z Twoim „gulaszem” 😉

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Dodaje przyprawy xD zapomnialam wspomniec o tym 🙂 pieprz odrobine soli czosnek moze curry i papryka 🙂
      Nawet jadlam nie dawno. Dobry pomysl 🙂

  4. Tez uwielbiam rośliny strączkowe! Są takie zdrowe, pożywne, a do tego smaczne :).

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Juz mam w drodze nowy przepis bo znow jedlismy cos dobrego 😉

Leave a Reply