Kaczka w cydrze z marchewką

with 6 komentarzy

Nie dawno mówiłam o tym jak bardzo lubię kaczkę. Z tej okazji chcę wam pokazać kolejny przepis na to mięso. Bardzo łatwe, ale już nie takie szybkie danie. Tak samo jak poprzednio wiąże się z marynowaniem mięsa przez noc.

Składniki:
Marynata:
  • kolendra ziarna
  • majeranek
  • czosnek
  • sól
Pieczona kaczka:
  • kaczka (piersi lub udka)
  • cebula
  • czosnek
  • cydr
  • miód
  • goździki
  • marchewki
  • masło

Przygotowanie:
Marynatę ucieramy w moździerzu na jednolita masę. Następnie nacieramy kaczkę od strony mięsa i zostawiamy na noc lub nawet 24h.
Po tym czasie smażymy mięso. Układamy najpierw od strony skóry, żeby się zarumieniła i maksymalni wytopiła tłuszcz. Po usmażeniu kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie zawartość patelni dorzucamy do kaczki. Ostatni etap smażenia to, nadal na ta samą patelnię wlewamy cydr, dodajemy miód, goździki oraz sól i pieprz. Wszystko gotujemy. Tym sosem zalewamy kaczkę i wkładamy do piekarnik rozgrzanego do 160C na 30 min (pierś) – 1h (udka). Po tym czasie dodajmy marchewkę i kontynuujemy pieczenie tyle samo czasu.

Smacznego!

Który przepis na kaczkę się Tobie bardziej podoba?

6 Responses

  1. Aleksandra Wnuczek
    | Odpowiedz

    Nigdy nie robilam sama kaczki, moze w koncu sie do tego przekonam 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Polecam 🙂

  2. Aleksnadra
    | Odpowiedz

    Dla jedzących mięso wpis bardzo przydatny, dla mnie wegetarianki średnio 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Polecam zatem „gulasz” z ciecierzycy 🙂

  3. Asia
    | Odpowiedz

    Jeszcze nigdy nie robiłam sama kaczki. Moja mama jest mistrzynią kaczki i – pewnie trochę z obawy przed tym, że mi się nie uda zrobić jej tak dobrze, jak jej – nie odważyłam się. Ale może spróbuję z tym Twoim poprzednim przepisem…

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Tak. Ten poprzedni jest szybszy i smaczniejszy 🙂

Leave a Reply