Kaczka marynowana w soku pomarańczowym

with 6 komentarzy
Jestem mięsożercą. Jednym z moich ulubionych mięs jest kaczka. Dziś dla was przepis na szybką, łatwą kaczkę, dokładnie to pierś z kaczki. Jeżeli ktoś chciałby przygotować całą kaczkę, też mam super łatwy, ale już nie szybki przepis.
Jako mięsożerca zachęcam do zajadania każdego obiadu dużą ilością warzyw! Na zdjęciach macie inny mój ulubiony produkt – brokuły!
Składniki:
  • Pierś z kaczki (lub nogi)
  • Sok pomarańczowy
  • Majeranek
  • Przyprawy
  • Miód
  • Musztarda
  • Olej
Przygotowanie:
Noc wcześniej włóż kaczkę natartą majerankiem do soku pomarańczowego. Czasem opcjonalnie dodaje jeszcze octu winnego lub ryżowego do marynaty.
Następnego dnia przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarując je tłuszczem. Wkładamy do niego kaczkę skórą ku górze. Przygotowujemy sos musztardowo-miodowy, czyli mieszamy łyżeczkę miodu z łyżeczka musztardy. Możemy dodać inne przyprawy – sól, pieprz, paprykę. Tym sosem oblewamy skórę kaczki.
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180C na 20-30 min. Po tym czasie na 5-10 min włączamy grzanie z góry, żeby przyrumienić skórę.
Ja najczęściej podaje kaczkę z ryżem i brokułem (jak na zdjęciu).

Smacznego!

Na zdjęciu mamy mała porcję, ale zawsze można dołożyć do obiadu deser 🙂 Polecam babeczki z kubeczka.
Co chcielibyście zobaczyć za tydzień? Na jaka potrawę przepis was interesuje?

6 Responses

  1. […] piekę w folii (aluminiowej lub pergaminowej). Ci który czytali inne moje przepisy, wiedzą że kaczki tak nie robię 😉 ale inne mięsa bardzo […]

  2. […] dawno mówiłam o tym jak bardzo lubię kaczkę. Z tej okazji chcę wam pokazać kolejny przepis na to mięso. Bardzo łatwe, ale już nie takie […]

  3. Anna Koronowska
    | Odpowiedz

    Aż ślinka cieknie! Mniam!

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Jest pysznie 🙂

  4. Justyna Żuk
    | Odpowiedz

    Ten przepis jest prosty, właśnie takie lubię. Bardzo bym chciała ją kiedyś zrobić. 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Polecam. Mam jeszcze inny przepis na kaczke ale wiecej roboty i osobiscie ten mi bardziej smakuje 🙂

Leave a Reply