Moja ulubiona zielona herbata

with Brak komentarzy

Zawsze lubiłam zieloną herbatę jednak ciężko mi było gdziekolwiek napić się smacznej. Zmieniło się to gdy zaczęłam pracować w herbaciarni. Teraz mam bogata kolekcje herbat i parze je jak należy ( woda 80°C przez ok 2 min). Czemu o tym pisze? Zielona herbata to samo zdrowie. Można ją parzyć kilkukrotnie (ok 3x), a drugie parzenie jest najbardziej wartościowe. Oczywiście jak każda herbata odwadnia organizm ale zawiera tyle cudownych składników że można przymknąć na to oko.

Pierwsze co przychodzi mi na myśl to ogrom różnego rodzaju antyoksydantów w dużym stężeniu. Czym są? Są związkami chemicznymi, które maja zdolność do oddawania wodoru wolnym rodnika czym neutralizują ich negatywne działanie. Czym są wolne rodniki? Substancje m.in. rakotwórcze. Np. podczas utleniania lipidów powstają wolne rodniki lipidowe (nadtlenki lipidowe) wyzwalające agresywną reakcję łańcuchową niszcząc błony zewnętrzna naszych komórek.

http://www.naturaherbaty.pl/herbata-zielona.html

0 Responses

  1. tnjr
    | Odpowiedz

    Nie dość, że są tu porady jak zdrowo żyć to można się jeszcze chemii poduczyć 😉

Leave a Reply