Niedożywienie nie zawsze widać

with Brak komentarzy

NIEDOŻYWIENIE JAKOŚCIOWE związane z źle zbilansowaną dietą, może wynikać z wielu czynników. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, zaburzenia wchłaniania, zmienione zapotrzebowanie na różne składniki związane z np zmianą stanu fizjologicznego (choroba, ciąża, laktacja) bądź zwiększona utrata pojedynczych składników może prowadzić do niewidocznego gołym okiem niedożywienia.

Symptomy niedożywienia jakościowego są podobne do niedożywienia ilościowego jedynie bez widocznej utraty masy ciała:

  • zmniejszenia sprawności narządów i układów
  • upośledzenia gojenia się ran
  • zwiększenia podatności na zakażenia (rozrost i translokacja drobnoustrojów)
  • rozwoju zaburzeń metabolicznych (trawienia i wchłaniania)
  • wiotka i pergaminowa skóra
  • postępujące osłabienie
  • zmniejszenie kurczliwości mięśnia sercowego oraz objętości wyrzutowej i  minutowej
  • upośledzenie odporności (częste zakażenia)
  • upośledzenie gojenia się ran
  • objawy niedoboru witamin i pierwiastków śladowych (skórne, na błonach śluzowych, oczne, neurologiczne)
  • obrzęki

Uważaj na zdrowie. Duża objętość, nie znaczy dobra jakość!

Leave a Reply