Jakie przyprawy są zdrowe?

with 6 komentarzy

Jakie przyprawy są zdrowe? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Dodatkowo, które przyprawy wzmacniają organizm? Które przyprawy przyspieszają metabolizm? Jakie przyprawy wspomagają odchudzanie?

Dzisiaj opisze wam trzy przyprawy. Wszystkie trzy są bardzo zdrowe i mają pozytywny wpływ na organizm. Są one ogólnie dostępne w sklepach. Można je dodawać do różnych potraw: i słodkich i wytrawnych.Obiecuje że nie zaskoczą was ich nazwy i że znacie je dobrze i korzystacie z nich na co dzień. Po tym poście będziecie mogli świadomie z nich korzystać, może w większych ilościach 🙂

  • Kurkuma

Wśród znanych przypraw kurkuma zaliczana jest do tych o najsilniejszym działaniu przeciwzapalnym. Kurkuma zawiera malutką drużynę piłkarską składającą się z antyoksydantów silnie hamujących rozwój zapalenia. Lewandowskim w tej drużynie jest kurkumina, która jednak potrzebuje pozostałych zawodników, by strzelić gola.

Znalezienie świeżej kurkumy może by trudne (widuje ją czasem w Lidlu), ale wersja suszona w proszku jest również dobra.

  • Goździki

Goździki mocno kojarzą nam się z zimą, ale poza tym miłym wspomnieniem są też jednym z najmocniejszych antyoksydantów. Goździki to indonezyjska przyprawa stosowana od kilku tysięcy lat w medycynie azjatyckiej, która zasługuje na częstsze używanie niż tylko od święta, dosłownie. Wrzucaj całe do moździerza a potem do smoothie, kawy czy herbaty. Bardzo dobrze komponują się z cynamonem i imbirem – równie zdrowymi przyprawami.

Goździki słyną z działania przeciwzapalnego, antyseptycznego, anestetycznego, rozgrzewającego i kojącego. Zapobiegają także powstawaniu gazów.

  • Cynamon

Był sobie taki pan Hugo Cynamon, który tak naprawdę nazywał się Lindgren ale o tym już nikt nie pamięta. Tenże Hugo Cynamon wszystko przyprawiał cynamonem. Od herbaty, kawy przez ryby, mięso aż po jaja. Miał w tym swoje racje i dożywając ponad 100 lat udowodnił nam to. Cynamon jest przyprawą wyciszającą stan zapalny, zmniejszającą poziom tłuszczów we krwi, podnoszącą wrażliwość na insulinę oraz przyczynia się do poprawy działania układu sercowo-naczyniowego.

Wszystkie te informacje i więcej możecie przeczytać w świetnej książce Food Pharmacy, której pełną recenzje przygotuję dla was wkrótce (jeśli chcecie).
Którą z tych przypraw lubisz najbardziej? Którą stosujesz od święta a którą regularnie?

6 Responses

  1. natalia
    | Odpowiedz

    Moje ulubione przyprawy zimowe 🙂 Jeszcze dodałabym imbir i papryczkę chilli 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      No ja chilli nie, ale inne przyprawy tak 🙂

  2. Mostekwkuchni.pl
    | Odpowiedz

    Tak jak Sylwia kurkuma to u mnie standard, tak samo jak imbir czy curry. Uwielbiam w sumie wszystko co pikantne 😀 Cynamon w większości przypadków pojawia się u mnie w przepisach słodkich, ale może czas wypróbować czegoś nowego 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Polecam 🙂 ja dodaje do mies czasami jak robie orientalnie 🙂

  3. Sylwia
    | Odpowiedz

    Kurkuma gości u nas od dawna. Dodajemy ją właściwie do wszystkiego. Podobnie mamy z innymi przyprawami, które podkręcają metabolizm, jak choćby imbir 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Super 🙂 tak jak u mnie 😉

Leave a Reply