Słodka zupa z soczewicy

with 6 komentarzy

Soczewica to drugi strączek z którym eksperymentuje. Ciecierzyca ogromnie przypadła mi do gustu, więc byłam dobrej myśli. Jest lepiej niż myślałam. Pierwszy testowany przepis to zupa. Soczewica z batatem i mleczkiem kokosowym. Nie jest to oryginalny przepis tylko odwzorowanie przepisu z mojej ulubionej strony z przepisami: KwestiaSmaku !

Składniki:
  • cebula
  • por
  • czosnek
  • batat
  • soczewica czerwona
  • pomidory z puszki
  • mleczko kokosowe
  • bulion
  • przyprawy
  • świeża kolendra (ostatnio moje ulubione ziółko)

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy cebule z czosnkiem. Po obsmażeniu dodajemy pora i smażymy do uzyskania idealnej konsystencji. Całość wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojonego batata, potem soczewicę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, z uwzględnieniem kurkumy, papryki ostrej i słodkiej, kolendry i kuminu. Gotujemy do zmięknięcia batata. Na koniec dodajemy puszkę pomidorów i pół puszki mleczka kokosowego. Całość doprowadzamy do wrzenia i zupa gotowa. Najpiękniej wygląda podawana posypana świeżą kolendrą. Smacznego!

Zachęcam do dzielenia się swoim odwzorowaniem w komentarzach. Myślę że świetnie sprawdzi się dla dzieci, ponieważ jest lekko słodkawa 🙂

6 Responses

  1. Ula
    | Odpowiedz

    Uwielbiam soczewicę i tego typu przepisy bo składniki są z rodzaju tych, co często są pochowane w spiżarniach 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Dokladnie 🙂

  2. Karol
    | Odpowiedz

    takiego połączenia jeszcze nie próbowałem i chętnie sprawdzę jak to smakuje – pozdrawiam

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      życzę smacznego 🙂

  3. Młodzi na Dorobku
    | Odpowiedz

    dziękuję za inspirację! :)))
    też staram się wplatać do diety soczewicę i ciecierzycę, bo są tanie, smaczne i sycące

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      strasznie się bałam na początku a teraz nie mogę bez nich żyć 🙂

Leave a Reply