Zdrowe frytki

with 1 komentarz

Oto nowy cykl postów: Zdrowe wersje niezdrowych potraw!

Dziś na tapetę bierzemy frytki. Zrobimy dziś frytki pieczone w piekarniku z batatów! Czyli ze słodkich ziemniaków. UWAGA: Batat to bardzo twarde warzywo.

batat

Potrzebujemy:

  • batat
  • olej
  • przyprawy (zioła, pieprz i sól)
  • piekarnik rozgrzany do 180C, blacha do piekarnika, folia aluminiowa lub papier pergaminowy, woreczek śniadaniowy

Obieramy słodkiego ziemniaka i kroimy w słupki średniej grubości. Do worka śniadaniowego wlewamy odrobinę oleju/oliwy (ok 1 małą łyżeczkę) i dodajemy przyprawy. Teraz do woreczka wrzucamy nasze frytki i wstrząsamy. Chcemy żeby każda frytka była pokryta mieszanką oleju i przypraw. Takie ziemniaczki wykładamy na blachę wyłożoną folią/papierem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 30min.

na.blszce

Smacznego!

gotowe.bataty.jpg

One Response

  1. […] byłam dobrej myśli. Jest lepiej niż myślałam. Pierwszy testowany przepis to zupa. Soczewica z batatem i mleczkiem kokosowym. Nie jest to oryginalny przepis tylko odwzorowanie przepisu z mojej ulubionej […]

Leave a Reply