Zero waste jedzenie!

with 12 komentarzy

Akcja z ostatniej chwili. Mój mąż mnie czasem zaskakuje. Zrobił nam mleko owsiane! :O czyli nasze jedzenie zero waste

Mam w posiadaniu książki z Lidla „Jeść zdrowiej” (wkrótce recenzje) i tak ją przeglądam sobie z mężem co tam dobrego jest. Opowiadam mu jakie przepisy chce wykonać, czy ma ochotę na część z tych rzeczy już, bo nawet mamy wszystko potrzebne w domu. No i w pewnym momencie mówię mu o tym, że można zrobić swoje wegańskie mleko, ale że to pewnie kupa roboty. Co on na to? Pokaż pokaż, bo to przecież kupę kasy kosztuje, na pewno będzie taniej.

ZROBIŁ! PEWNIE ŻE TANIEJ!!!

Przepis:

  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 1l wody
  • miska, blender, sitko, gaza lub pielucha, dzbanek gdzie przelejesz mleko

Płatki owsiane zalewasz wodą. Odstawiasz na chwile żeby namokły. W sumie nawet nie musisz, ale my poczekaliśmy. Blendujesz całość. Układasz sobie gazę/pieluchę w sitki nad dzbankiem i wlewasz miksturę (u nas na 3 razy). Odciskasz płatki do sucha i GOTOWE!

Całość trwała może z 3 min, z odczekaniem aż nasiąkną płatki może 15 minut. Przepis jest śmiesznie prosty. Wszystkie przybory mieliśmy w domu. Gaza mnie troszkę męczyła (NoSpendCallenge zobowiązuje) i nie wiedziałem czego użyć. Potem pomyśleliśmy o pieluchach synka 😉 Mamy kilka sztuk tylko do buzi. Teraz jedna jest – tylko do mleka xD

Już planujemy próbować kolejnych wariacji. Mnie się marzy mleko z płatków jaglanych, bo nie bardzo przepadam za owsianymi. Można dodać jakiegoś słodzika (syrop z agawy, ksylitol). Mąż myśli o dodaniu banana 😉 Zobaczymy i damy znać.

Myślę ostatnio poważnie o otwarciu kawiarenki zero waste (less waste) i ten eksperyment utwierdził mnie że się da! Co wy o tym sądzicie? Przyszlibyście do takiej kawiarni? Czego byście się tam spodziewali? Mam wiele pomysłów, ale chętnie usłyszę wasze:)

Czy robiliście kiedyś mleko roślinne? 🙂

12 Responses

  1. […] zjazd food trucków. Plan był taki, żeby wyprodukować jak najmniej śmieci, żeby było chociaż less waste. Wzięłam ze sobą trochę pojemników, kubków i wyruszyliśmy na […]

  2. Rodzina Daje Radę
    | Odpowiedz

    tRobię. Ale tylko te proste: owsiane, kokosowe, jaglane. Ostatnio zrobiłam makowe – bardzo ciekawe w smaku i bardzo słodkie.
    Wytłoczyn używam do ciastek, koktajli lub pasztetów i kotletów.
    Ostatnio wytłoczyny (ale tylko lekko odciśnięte) z produkcji mleka owsianego zalalam wodą, dodałam czosnku,pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego i zrobiłam owsiany zakwas na żurek /barszcz biały

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      O kule!!! Mega!!! Bo ja jeszcze nie doszlam co z tego zrobic. Suuupeeer!

  3. Do tej pory próbowałam z kokosowym i nie byłam zadowolona z efektu. Wolę kupić z dobrym składem. Ale płatki owsiane jemy tonami, a to mleko jest banalne. Trzeba spróbować

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Wlasnie!!! 🙂 🙂

  4. Karolina
    | Odpowiedz

    Super, może tez spróbuję zrobić, tylko właśnie nie mam ani gazy, ani pieluch, bo dziewczyny już duże 🙁 Kupię w aptece i będe działać!

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Trzymam kciuki 🙂

  5. Kasia Hartung
    | Odpowiedz

    Ja też sama robię mleko owsiane, Kokosowe i migdałowe. Są najlepsze 🙂

  6. blogierka
    | Odpowiedz

    OO!! Jakie proste! Też zrobię 😀

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      😍😆

  7. Kasia
    | Odpowiedz

    Nie jestem weganką, ale czasem w ramach eksperymentów kuchennych i u mnie goszczą mleka roślinne (chociaż kokosowe to jest zawsze na stanie). Dzięki Tobie już wiem co zrobić, żeby zaoszczędzić i nie biec do skleou, gdy mnie najdzie na kolejny eksperyment w kuchni 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Pewnie. Wlasnie o to chodzi. U nas tez kuchnia z miesem ale mleka jakos nie pijemy wiec probujemy inne rzeczy robic 😉

Leave a Reply