Zupa krem z marchwii

with 5 komentarzy

Daaawno dawno nie robiłam sobie kremowej zupy na obiad. Łatwiej mi było jarzynową z mrożonych warzyw robić ale koniec tego! Dziś na obiad zupa krem z marchwi. Jako że tylko zupa to na filecie z indyka który później trafia do miski. Na zdjęciu nie widać bo się trochę rozgotowało mięsko i rozdrobniło a zupa mega gęsta wyszła!

Najważniejsze to to że mąż zadowolony i mu smakowało. Tylko bym więcej imbiru lub chili dodała bo całkiem łagodna wyszła a miała być lekko ostra.

garnek.JPG

Składniki:

  • bulion 1,5l (ziele, liść laurowy, lubczyk itp – rosół)
  • marchew – na cały garnek były 4-5 dużych
  • pietruszka 1 szt
  • filet z indyka ok 250g na dwie porcje
  • imbir świeży 10g (tak jak pisałam dałabym więcej, nawet drugie tyle)

Bulion z indykiem gotował się najpierw. W sumie ciężko powiedzieć ile ale chyba za długo. Myślę że ok 30 min starczyłoby. Potem dodałam marchew i pietruszkę. W sumie można od razu wszystko razem gotować. Jak już była marchew miękkawa dodałam świeży imbir, chwile jeszcze gotowałam, wyjęłam mięso do misek no i wszystko pod blender. Taka uwaga ode mnie: zawsze liczę ile liścia laurowego i ziela dałam żeby wyjąć je z zupy przed zmiksowaniem. Taką zmiksowaną dobrze jeszcze spróbować i doprawić w razie potrzeby.

zupa-krem.marchew.JPG

Smacznego!

5 Responses

  1. blogierka
    | Odpowiedz

    Spróbuj następnym razem dodać mleko kokosowe i curry- niebo w gębie 😀

    • Karolina Niedziela
      | Odpowiedz

      Kurde jak bym wiedziala to bym os razu dodala bo akurat mam mleko kokosowe i nie wiem co z nim porobic. Na pewno tak zrobie!

  2. mamazmiasta
    | Odpowiedz

    Z zielem robię to samo – liczę żeby wyłowić po ugotowaniu :). Krem wygląda pysznie – muszę spróbować bo krem z dyni uwielbiam z imbirem a ten przepis brzmi podobnie. Pozdrawiam.

  3. viktoriiakyzyma
    | Odpowiedz

    WYGLĄDA BARDZO SMACZNIE I JESTEM PEWNA ŻE TAK JEST!
    LUBI ZUPA KREM I JESZCZE I SOCZYSTE-OSTRY!
    MUSI GO PRZYGOTOWAĆ. DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS

Leave a Reply