Zupa chińska z krewetkami i mlekiem kokosowym

with 7 komentarzy

Zupa jak dla mnie zawsze jest dobrym pomysłem. Dziś coś z kokosem i krewetkami.

Moim ulubionym sklepem w okolicy jest Lidl. Ostatnio miał miejsce tydzień azjatycki. Znudzona dotychczasowymi potrawami postanowiłam wyjść ze strefy komfortu i zjeść ostro słodką zupę z mlekiem kokosowym. Nie czułam się na siłach zrobić jej całkiem sama więc posłużyłam się pastą „kanokwan – tom kha”. Wyszło rewelacyjnie (według mnie), ale to zobaczcie sami.

Składniki (dwie osoby)

  • Pasta kanokwan – tom kha
  • Mleczko kokosowe – 400 ml
  • Bulion – 200 ml
  • Krewetki – 250 g
  • Masło – 20 g
  • Czosnek – 10 g
  • Por – pół
  • Marchewka – 1 szt

Przygotowanie

Krewetki najpierw podsmażyliśmy na masełku z czosnkiem. W między czasie podgrzaliśmy w garnku połowę mleczka kokosowego i dodaliśmy do niego pastę. Kiedy pasta w pełni zmieszała się z mleczkiem dodaliśmy bulion, razem z porem i marchewką. To poddusiliśmy 15-20 minut. Po tym czasie dodaliśmy krewetki i resztę mleczka kokosowego. Całość doprowadziliśmy do wrzenia i gotowe. Szybka syta zupa.

Pyszna jako czysty bulion lub z makaronem sojowym. Smacznego

7 Responses

  1. […] Dziś dla was przepis na jak zwykle szybkie i proste danie. Zupa na wywarze dashi z dodatkiem pasty miso z owocami morza. Podobna do naszej poprzedniej zupy […]

  2. Uwielbiam przepisy łatwe do zrobienia, gdzie tych składników nie ma tak wiele <3. Nie za bardzo przepadam za krewetkami, jak myślisz czym moge je zastąpić?

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Ja tez. W sumie tylko tak gotuje 🙂

  3. Spirulina
    | Odpowiedz

    To musi być dobre…ciekawe połączenie. Koniecznie muszę spróbować zrobić samemu jak taka łatwa w przygotowaniu 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Polecam. W ramach super dygresji wlasnie napisalam jutrzejszy post gdzie wspomnialam o spirulinie 🙂

  4. Źaneta
    | Odpowiedz

    Wygląda pysznie 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Jest przy tym tez mega latwa do zrobienia. Polecam 🙂

Leave a Reply