Curry z ciecierzycy

with 10 komentarzy

Curry to nie była moja ulubiona potrawa. Kojarzyło mi się to jedynie z ostra potrawą, a nie lubię ostrego. Jednak to nie prawda. Udało mi się znaleźć i wykonać przepis na curry z ciecierzycy, które idealnie mi pasuje.

Curry na podstawie przepisu Kwestie Smaku.

 

Składniki:
  • ok 1 szklanka ciecierzyca
  • ok 300 g dyni
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • papryka w proszku
  • kurkuma
  • 1/3 puszki mleczko kokosowe
  • 1/2 szklanki bulion
  • szpinak

Przygotowanie:
Gotujemy ciecierzycę! 🙂 Na patelni na dwóch łyżkach mleczka kokosowego smażymy „pastę curry” czyli starty czosnek i imbir. Następnie dodajemy na patelnię dynie i cebulę. Smażymy około 2 minuty. Dodajemy do smażenia paprykę i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Można tu dodać klika łyżek wody w której gotowała się ciecierzyca. Następnie dodajemy resztę mleczka kokosowego. Gotować około 15 minut. Dolać bulion i gotować kolejne 5 minut. Cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy dużą garść szpinaku i zdejmujemy patelnię z ciepła.

Dla osób które lubią ostre na koniec można dołożyć papryczkę chili.

Smacznego!

Jak się podoba przepis?

10 Responses

  1. Kejt
    | Odpowiedz

    Jeszcze nigdy nie próbowałam curry z ciecierzycy, warto to nadrobić 🙂

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Bardzo sie ciesze 🙂

  2. Babownia
    | Odpowiedz

    Wszystko co z kokosowym mleczkiem uwielbiam! A Twoje curry ma jeszcze inne cudowności Karolina 🙂 Co więcej, jest to roślinne danie 🙂 Mniam!

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Ciesze sie bardzo! 🙂

  3. Konkol Polny
    | Odpowiedz

    Uwielbiam curry z dyni 🙂 Idealne na jesienną aurę

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Dokladnie! 🙂

  4. healthystyle
    | Odpowiedz

    Wygląda smakowicie – zdecydowanie wypróbuję Twój przepis – zapisuję w zakładkach na później 😀

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Super! Bardzo sie ciesze 🙂

  5. Wszystkie składniki z przepisu zaliczam do moich ulubionych – i mam je w lodówce! – więc na pewno zrobię. Dzięki za przepis!

    • Karolina Niedziela-Kasiarz
      | Odpowiedz

      Bardzo się cieszę! Smacznego 🙂

Leave a Reply