Kaczka w cydrze z marchewką
Nie dawno mówiłam o tym jak bardzo lubię kaczkę. Z tej okazji chcę wam pokazać kolejny przepis na to mięso. Bardzo łatwe, ale już nie takie szybkie danie. Tak samo jak poprzednio wiąże się z marynowaniem mięsa przez noc.
Składniki:
Marynata:
-
kolendra ziarna
-
majeranek
-
czosnek
-
sól
Pieczona kaczka:
-
kaczka (piersi lub udka)
-
cebula
-
czosnek
-
cydr
-
miód
-
goździki
-
marchewki
-
masło

Przygotowanie:
Marynatę ucieramy w moździerzu na jednolita masę. Następnie nacieramy kaczkę od strony mięsa i zostawiamy na noc lub nawet 24h.
Po tym czasie smażymy mięso. Układamy najpierw od strony skóry, żeby się zarumieniła i maksymalni wytopiła tłuszcz. Po usmażeniu kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie zawartość patelni dorzucamy do kaczki. Ostatni etap smażenia to, nadal na ta samą patelnię wlewamy cydr, dodajemy miód, goździki oraz sól i pieprz. Wszystko gotujemy. Tym sosem zalewamy kaczkę i wkładamy do piekarnik rozgrzanego do 160C na 30 min (pierś) – 1h (udka). Po tym czasie dodajmy marchewkę i kontynuujemy pieczenie tyle samo czasu.

Smacznego!
Który przepis na kaczkę się Tobie bardziej podoba?
6 Responses
Aleksandra Wnuczek
Nigdy nie robilam sama kaczki, moze w koncu sie do tego przekonam 🙂
Karolina Niedziela-Kasiarz
Polecam 🙂
Aleksnadra
Dla jedzących mięso wpis bardzo przydatny, dla mnie wegetarianki średnio 🙂
Karolina Niedziela-Kasiarz
Polecam zatem „gulasz” z ciecierzycy 🙂
Asia
Jeszcze nigdy nie robiłam sama kaczki. Moja mama jest mistrzynią kaczki i – pewnie trochę z obawy przed tym, że mi się nie uda zrobić jej tak dobrze, jak jej – nie odważyłam się. Ale może spróbuję z tym Twoim poprzednim przepisem…
Karolina Niedziela-Kasiarz
Tak. Ten poprzedni jest szybszy i smaczniejszy 🙂