Różowe babeczki lemoniadowe

with Brak komentarzy

Babeczki to taka moja słabość. Dziś biorę się za pieczenie tych cudeniek. Nie są może najzdrowsze na świecie, ale zawsze lepsze niż kupne!

Dziś w roli głównej będą cytryny. Takie mało jesienne ale idealne do czegoś innego 😉 Jako że mam dziś bardzo mało czasu to i post i zdjęcia przygotowuje wcześniej. Skąd taka sytuacja? Dziś SPA PARTY na którym poza kosmetykami właśnie te cudeńka będą na naszym stole (w wersji mini).

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • różowy/czerwony barwnik spożywczy
  • 50 g cukru granulowanego
  • sok z 1 cytryny

Krem:

  • do 100 g masła (ja zrobiłam z połowy)
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 4 łyżki śmietany +30% (pół)
  • 200 g cukru pudru (pół)
  • barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Przygotowujemy blachę na babeczki. Ciasta spokojnie starczy nam na 12 szt. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki żeby zmiękło (lub podgrzewamy 10-20 s w mikroweli). Do miski dajemy masło i cukier – to miksujemy. Następnie po kolei dodajemy i miksujemy: jajka, mąkę, proszek do pieczenia i barwnik. Masę przenosimy do papilotek i wstawiamy na 15-20 min do piekarnika.

W tym czasie przygotowujemy miksturę smakową. Cukier i sok z cytryny podgrzewamy w rondelku aż do rozpuszczenia cukry. W upieczonych babeczkach nakłuwamy wykałaczką dziury i smarujemy syropem. Zostawiamy do ostudzenia.

Gdy babeczki są już całkowicie zimne można przejść do dekoracji ich kremem.

Do miski wrzucamy masło, sok i skórkę z cytryny. Miksujemy 2-3 min a następnie dodajemy stopniowo śmietane i cukier puder. Miksujemy aż krem stanie się jasny i puszysty. Następnie dodajemy barwnik tak żeby uzyskać piękny pastelowy różowy kolor i jesteśmy gotowi by dekorować nasze babeczki!

Smacznego!

Leave a Reply